sunpipe logo

Vragen? Misschien staat jouw vraag wel in onderstaande lijst en kan je meteen het antwoord raadplegen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet en contacteer ons.

Algemene vragen

Kan een Sunpipe op een noordelijk gericht dak geplaatst worden?
Ja, in principe wel, maar deze zal uiteraard minder licht vangen omdat er geen direct zonlicht valt op de lichtkoepel. De lichtopbrengst kan je dan best vergelijken met de opbrengst bij een licht bewolkte dag.
Kan een Sunpipe ook door de gevel geplaatst worden?
Ja dat kan. De kans is dat deze iets minder licht vangt dan een dakopstelling, maar dat is afhankelijk van het feit of de gevel direct zonlicht vangt of niet.
Kan de Sunpipe afgesloten worden zodat er geen daglicht meer binnenkomt?
Ja, er is de mogelijkheid om een klep te installeren die bij inschakeling de lichtbuis afsluit. Deze klep kan via een drukknop op de muur (niet inbegrepen) bediend worden.
Moet een Sunpipe altijd met een Diamantkoepel uitgevoerd worden?
Neen, bij de varianten 300mm en 450mm is er de mogelijkheid om een vlakke dakafwerking te plaatsen die van uiterlijk sterk lijkt op een dakraam (maar dan kleiner uiteraard), dit heeft dan als naam Square Sunpipe. De lichtopbrengst is vergelijkbaar met die van een standaard Diamantkoepel, al zal de Diamantkoepel bij indirect licht of lage zon toch iets beter presteren. De grotere varianten (groter dan 1000mm in doorsnede) zijn niet verkrijgbaar met een Diamantkoepel, maar met een ronde koepel.
Kan bijkomende kunstmatige verlichting geïntegreerd worden in de Sunpipe?
Ja dat kan, er bestaat een halogeen inbouwmodule die eenvoudig in de Sunpipe geplaatst kan worden. Deze kan dan aangesloten worden op een lichtschakelaar (niet meegeleverd) en zo kan u het “licht” aandoen wanneer de zon “uit” is.
Merk op dat bij grotere projecten er ook de mogelijkheid bestaat om een interne verlichting, of externe verlichting aan te sturen door middel van sensoren. Deze zullen dan de kunstmatige verlichting aanschakelen/uitschakelen/dimmen naargelang de lichtintensiteit binnen in de ruimte. Op die manier kan je bijvoorbeeld een supermarkt of magazijn uitrusten met een verlichting die zo zuinig mogelijk is, want je zal er optimaal gebruik maken van daglicht.
Kan er condensatie vormen in de Diamantkoepel?
Condensatievorming in de Diamantkoepel op het dak is perfect normaal. Zeker vlak na de installatie kan de lucht in de buis vochtig zijn en kan deze condenseren tegen de koudere koepel. De koepel is zodanig ontworpen dat het condensatiewater langs de koepel afloopt om dan via de condensatie-drainage-opening naar buiten afgevoerd te worden.
Kunnen er insecten aan de binnenzijde van de Sunpipe komen?
Neen, dit is bij een correcte installatie onmogelijk. Insecten worden uiteraard aangetrokken door de hoge lichtintensiteit in de Sunpipe. Daarom worden al de naden en aansluitingen van de Sunpipe lichtbuis afgedicht met een meegeleverde aluminiumtape. Hierdoor zal de Sunpipe hermetisch afgesloten worden en is de kans onbestaand dat er insecten een weg kunnen zoeken tot in de Sunpipe. Ook de condensatie-drainage-opening van de dakkoepel is voorzien van een anti-insecten borstel zodat ook hier geen toegang van insecten mogelijk is. Het bekende fenomeen van een dode vlieg in de lamp zal dus niet voorkomen bij het Sunpipe daglichtsysteem.
Is een Sunpipe inbraakveilig?
Een lichtbuis is standaard al een stuk veiliger dan een lichtkoepel wat betreft inbraakveiligheid. Dit omdat die diameter van de buis vaak een stuk kleiner is dan een lichtkoepel, waardoor het moeilijker is om via de Sunpipe binnen te dringen.
Toch kan het zijn dat de lichtbuis extra beveiligd moet worden tegen inbraak (of uitbraak bij bijvoorbeeld een politiecel). Speciaal voor deze toepassing bestaat er een inbraakbeveiliging in de vorm van 2 staven die de lichtbuis doorboren. Deze voorkomen dat een persoon door de lichtbuis kan binnendringen of ontsnappen.
Verder is er ook de mogelijkheid om anti-inbraak schroeven aan te kopen. Deze schroevenset vervangt dan de standaard meegeleverde schroevenset waarmee bijvoorbeeld de Diamantkoepel geplaatst wordt.
Kan er een ventilatie geïntegreerd worden in de Sunpipe?
Ja en neen, dit is afhankelijk of het om een residentiële of commerciële installatie gaat. Voor de residentiële markt bestaat er geen oplossing waarbij de Sunpipe gecombineerd wordt met een actieve ventilatie. Voor de commerciële markt bestaat er wel een oplossing waarbij een Sunpipe daglichtsysteem gecombineerd wordt met een passief ventilatiesysteem genaamd Windcatcher. Deze combinatie is bekend als Suncatcher. U kan ons steeds contacteren voor meer informatie omtrent een Suncatcher.
Wat met brandveiligheid?
Stel dat je bijvoorbeeld in een appartement een Sunpipe hebt geplaatst waarbij de luchtbuis door een bovengelegen appartement passeert. Volgens de wetgeving moet er een bepaalde brandvertraging zitten tussen beide verdiepen, maar wat dan met die lichtbuis? Ook hiervoor bestaat een oplossing, namelijk een brandkraag. Dit is een segment dat tussen de verschillende lichtbuizen geplaatst kan worden. Bij brand zal, als gevolg van de warmte, de lichtbuis afgesloten worden door een brandvertragend materiaal. Rook en vuur worden zo dus tegengehouden en brandoverslag wordt voorkomen.
Is een Sunpipe interessant voor een lage-energie of passiefwoning?
Absoluut. Voor dergelijke woningen is het vaak zelfs een betere oplossing dan een traditionele lichtkoepel vermits het oppervlakte van de Sunpipe kleiner is dan een lichtkoepel. Dit geeft op zich al een verschil doordat de isolatieschil van uw woning minder onderbroken is.
Bovendien is een Sunpipe ook goed isolerend, het bestaat immers uit een kolom stilstaande lucht, wat nog steeds de beste isolator is. Wel raden we aan om bij goed geïsoleerde woningen de lichtbuis te isoleren indien deze door de woning loopt.

Twitter Feed

Contacteer ons

  •   Lodewijk de Raetlaan 21, 3900 Overpelt
  •   +32 (0)11 545122
  •   +32 (0)11 552535
  •   Contacteer ons
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons